SLEVA -10% NA PRVNÍ NÁKUP S KÓDEM "START10".

FOTOGRAFICKÉ DUO: ONDŘEJ HOLUB & KATEŘINA KALETOVÁ

Měsíc/Den/Rok

FOTOGRAFICKÉ DUO: ONDŘEJ HOLUB & KATEŘINA KALETOVÁ
FOTOGRAFICKÉ DUO: ONDŘEJ HOLUB & KATEŘINA KALETOVÁ

Dělá nám velkou radost, že vám prostřednictvím rozhovoru můžeme představit další kamarády a kolegy, bez kterých by značka ONEST nebyla tím, čím je. Vždycky jsme se snažili o to, aby naše přírodní produkty vypadaly jednoduše co nejlíp, a na sociálních sítích, kde žijí svým vlastním životem, obstály třeba i v zahraniční konkurenci. Proto už víc než dva roky spolupracujeme s mladým fotografickým duem, se kterým sdílíme nadšení pro minimalismus a čistý vizuál. Nejen za podobou našeho Instagramu @onestcare stojí dva mimořádně talentovaní a pracovití, slušní a poctiví lidé, kreativní i životní partneři, Ondřej Holub a Kateřina Kaletová. Seznamte se…


Kde to všechno začalo?

Ondřej: Oba jsme se narodili a vyrostli ve Frýdku-Místku, kde jsem později také studoval podnikání se zaměřením na umění a reklamu. Kateřina studovala v Uherském Hradišti malbu na uměleckoprůmyslové škole. Naše cesty se zkřížily, když Kateřině bylo patnáct, tehdy jsme se seznámili přes společné kamarády. Náš vztah se po pár letech prohloubil a začali jsme svou budoucnost plánovat společně.

Jaká byla vaše první práce?

Kateřina: V dětství jsem trávila hodně času s prarodiči, kteří ve své době provozovali a vedli prodejnu s potravinami ve Starém Městě u Frýdku-Místku, kde už jsem jako čtrnáctiletá s radostí vypomáhala. Dodnes vzpomínám na vůni čerstvého pečiva a příjemnou atmosféru milých zákazníků.

O: Já jsem trávil většinu času tvorbou grafických návrhů v rámci studií. Své první peníze jsem dostal za návrh webových stránek pro pánskou konfekci.

Jak jste se dostali k fotce a vizuálnu? Proč neděláte něco jiného?

O: Během našeho dospívání jsme se oba zajímali o umění. Kateřinu více zajímala historie a samotná malba, zatímco mě přitahovala grafika a design. Fotoaparát byl další krok a nástroj k tomu, jak se kreativně projevit. Na našich společných cestách v zahraničí se focení stalo naší vášní. Možnost zmrazit daný okamžik a uchovat si vzpomínku je něco úžasného. Rádi jsme dokumentovali krajinu a architekturu v zemích, které jsme za tu dobu navštívili.

Zlom v naší kariéře přišel, když jsme navázali spolupráci s Islandskou značkou Icewear. Byl to náš první větší projekt, který jsme fotili v Grónsku. Tato cesta nám oběma změnila život a od té doby se focení a vizuální tvorbě věnujeme naplno.

Co bylo na první fotografii, za kterou jste dostali honorář?

K: Byla to série fotografií Irského pivovaru ve městě Killarney, kde Ondřej dříve pracoval jako pizza chef.

Kudy vedla cesta z Frýdku-Místku do Prahy?

O + K: Přes irské pastviny a hrady, přes islandská lávová pole a vodopády…

Po studiích nás oba lákal život v zahraničí. Tehdy jsme se rozhodli odcestovat do Irska. Našli jsme si bydlení a práci v Dublinu, ale tempo a kultura města nám příliš nevyhovovala, proto jsme hledali klidnější místo, takové, kde bychom měli prostor tvořit. Chtěli jsme blíž k přírodě a ukázalo se, že takovým místem je Killarney. Malebné město, které je vstupní branou nejen do národního parku, ale i do spousty dalších krásných míst, která nás na naší cestě inspirovala.

Nicméně se později ukázalo, že to pravé místo jsme našli na Islandu. Byli jsme doslova ohromeni krásou divoké krajiny, nepopsatelné energie ostrova, která přitahuje umělce z celého světa. Bydlení jsme si našli v nejjižnější části ostrova na ovčí farmě, kde jsme sdíleli kuchyň a koupelnu se zdejším farmářem Sindrim. Byla to doslova opuštěná končina, kde by se spousta lidi cítila izolovaně. My jsme tam naopak našli pocit volnosti a také skvělé místo pro sledování noční záře.

Země Ledu a ohně se stala na pár let naším domovem a dodnes Island považujeme za náš druhý domov, kam se rádi vracíme za svými přáteli a ke skvělým klientům.

Island voní jako:

O + K: Síra a mech.

Tři místa na Islandu, která berou dech:

O + K: Země toho nabízí opravdu hodně. Je to spíš o konkrétním momentu, který na daném místě prožijete. Ostrov je velmi proměnlivý a pomíjivý. To, co vidíte dnes, už třeba zítra vidět nemusíte. Co nám však vyrazilo dech, je erupce sopky Fagradalsfjall, která vybuchla 19. března 2021. Dnes už tu vidíte pouze to, co sopka za sebou zanechala. Další místo, na které se velmi rádi vracíme, je Kerlingarfjöll. Je to pohoří v centru islandské vysočiny, známé svými nádherně zbarvenými ryolitovými vrcholy. Díky geotermální oblasti je to tam velmi cítit sírou a kopce lemuje pára, která stoupá z horkých pramenů a bublajících vývěrů. Třetí lokalitou, na niž máme hezkou vzpomínku, je rybářské město Stykkishólmur, které leží na poloostrově Snæfellsnes. Doporučujeme návštěvu restaurace Sjávarpakkhúsið, menu se skládá pouze z čerstvých místních ryb a výhled na přístav tomu dodá správnou islandskou atmosféru.

Tři evropské kulturní instituce, které by měl každý navštívit?

O + K: Mezi naše oblíbené kulturní zastávky patří Kodaň a místní Thorvaldsens Museum, což je prakticky muzeum jediného umělce, dánského neoklasicistického sochaře Bertela Thorvaldsena. Dále pak známý Glyptoteket a naším největším favoritem je studio Olivera Gustava a jeho kurátorská sbírka umění. Velmi obdivujeme jeho zvláštní cit pro estetiku. Ojedinělá kombinace monochromatického studia s pečlivě vybranými uměleckými kousky a nábytkem působí až filmovým dojmem.

Váš fotografický styl se dá popsat jako:

O: Mám pocit, že se můj styl neustále mění. Nejspíš mě ovlivňuje prostředí, ve kterém zrovna žiju, plus to, co v daném období prožívám. Moje uznání pro design a architekturu může vysvětlit mou fixaci na linie a tvary v celé mé práci, kde se snažím zachytit čistou geometrii, jednoduché prvky a kontrast mezi světlem a stínem. Mám rád věci, na kterých se podepsal čas, stejně jako ty moderní. Svou pozornost soustředím přesně mezi tyto dva světy, jež se mohou navzájem prolínat, a tvořit tak zajímavou estetiku.

Co umí Kateřina, a Ondřej ne? Co umí Ondřej, ale Kateřina ne? Jakým způsobem se navzájem doplňujete?

O: Kateřina umí dokonale plánovat, dávat věcem řád a systém.

K: Ondřej je spíše volnomyšlenkář a často nechává tyhle věci na mně. Baví ho pro změnu komunikace s klienty a navazování nových spoluprací, které mu s důvěrou svěřuji.

Který moment kreativního procesu máte nejradši?

O + K: Úplně všechny. Od přípravy, kdy dáváme dohromady své nápady do jednotného konceptu, přes stylizování a produkci až po závěrečnou postprodukci. Máme rádi okamžik, kdy naplníme představu našeho klienta a zároveň i tu svou.

Když máte blok a chybí inspirace, kde ji načerpáte?

O + K: Inspiraci čerpáme z jakékoliv změny. Ať už je to změna prostředí nebo činnosti. Když přijde blok, znamená to, že jsme se dostali do stereotypu a pohodlí. Vystoupení z této komfortní zóny nám vždy přinese nový pohled na věc a často pak přichází inspirace na různých místech v mnoha podobách.

Pochvalte se... Mezi vaše báječné vlastnosti patří:

K: Důslednost.

O: Obrazotvornost.

Věříte:

O + K: V lásku.

Nudí vás:

O + K: Sebelítost a stěžování si.

Nejlepší český film podle vás je:

O + K: Smrt krásných srnců.

Hodně špatný americký film, na který se vždycky znovu a rádi podíváte:

O + K: Dlouho jsme se na nic nostalgicky nekoukali. Nejspíš by to bylo něco s Jimem Carreym. Například Carrey s drsným alter egem ve snímku Já, mé druhé já a Irena.

Knížka, kterou by si měl každý přečíst, je:

K: Bůh chodí po světě inkognito od Laurenta Gounella. Kniha a její příběh mě donutily přemýšlet o spoustě věcí, jestli je mohu zlepšit tak, aby byl můj život šťastnější, aby ostatní byli šťastnější se mnou. Kniha je o seberozvoji, má ale velmi zajímavý příběh, hluboký nápad a nepředvídatelné finále.

O: Wabi-sabi pro umělce, designéry, básníky a filozofy od Leonarda Korena. Kniha vysvětluje tradiční japonskou estetiku a filozofii wabi-sabi, která je mi velice blízká. Je to o kráse věcí nedokonalých, nestálých a neúplných, věcí skromných a pokorných.

Pět IG profilů, které sledujete:

O + K: @rvstapleton, @christianmandersen, @ilenamoro, @ramymoharamfouad, @openhousemagazine.

Jak vnímáte značku Onest? Proč s ní spolupracujete?

O + K: Značka Onest a spolupráce s ní pro nás získala osobnější význam díky vztahu, který jsme si s jejími zakladateli, Honzou a Ondrou, za dva roky vytvořili. Velmi si vážíme jejich přístupu, který nám dává volnost a svobodu v kreativitě. Taktéž máme velice rádi jejich produkty, nejen pro jejich promyšlený a nadčasový design, který se krásně fotí, ale i kvůli tomu, co se skrývá uvnitř. Pravda je, že u nás v koupelně nenajdete jinou kosmetickou značku na pleť než Onest.

Tři pracovní projekty, na které jste pyšní:

O + K: Pokud bychom měli vybrat pouze tři, byly by to naše životní milníky. Naše první placená zakázka v Irsku ve výše zmiňovaném pivovaru. První zakázka na Islandu, která se fotila v Grónsku. A třetí je právě značka Onest, s níž jsme navázali spolupráci po našem návratu ze zahraničí. Všechny tři projekty pro nás byly zásadním krokem na naší cestě a velice si jich vážíme.

Upřímně jsme však pyšní na všechny pracovní příležitosti. S každým projektem přichází něco nového, a my tak máme možnost posouvat své hranice dál.

Kdo je Teo? Co vás Teo naučil?

O + K: Teo je náš nový člen rodiny a jedná se o anglického chrta whippeta. Teo nás učí být v přítomnosti a odnaučuje nás být dospělými. Není dne, kdy bychom se s ním nesmáli.

Spolu se svou úžasnou chrtí povahou k nám přinesl radost a novou energii.


Pokud chcete Ondřeje, Kateřinu a chrtíka Tea sledovat, můžete zde: @byondrej, @kate_muart, @teo_whippet.